Ett viktigt yrke

Viktigt. Vad är det egentligen? Jo det beror på vem man frågar givetvis, och det kan variera till allt från ett yrke till att säga tack när så behövs eller att ta hand om sina medmänniskor. I dag skriver vi om vård och omsorg, något av det viktigaste enligt många, i vårt myllrande samhälle.

Piller dosettAtt jobba som personlig assistent, på exempelvis assistans-kompaniet är inte bara viktigt det är också meningsfullt och fint. Ett yrke som känns bra i hjärtat är nog nyttigare för ens själ än ett välbetalt sådant, även om pengar och prestige ofta lockar. Men ofta när man väljer yrke så tittar man utifrån vad som ger jobb i framtiden, så kallade utsikter till en trygg ekonomi. Det är ju också viktigt. I SvD kan vi läsa att Sacos rapport om yrken och utsikter visar på brist, balans och överskott vad gällerjust arbetsmarknaden. Yrken som kommer ha brist på arbetskraft är bland andra biomedicinsk analytiker, datavetare, kemist, sjukgymnast och tandläkare. Det som det även råder brist på är sjuksköterskor, ett vårdyrke som är tufft men givande.

Rekordlöner utlovas

Ja bristen på sjuksköterskor hotar vården. Norge lockar med både högre löner och bättre villkor samtidigt som Sverige halkar efter och skapar rubriker i nyhetsblaskorna. I GP kan vi bland annat läsa att bristen i detta yrke ger sjuksyrrorna topplöner, men det kanske de borde ha också med tanke på det viktiga jobb de utför och till vilket pris de gör det, eftersom det tycks vara slitsamt både tidsmässigt men även belastning. Bemanningsföretaget Zest Care erbjöd i somras 50 000 kronor i månadslön till pensionerade sjuksköterskor som ville och kunde jobba, det är branschens högsta löner. Frågan är om det är ett hållbart koncept? Än så länge kanske det är behövligt i alla fall.